Spanske mercadillos – løp og kjøp!

Sko, klær, krydder, frukt og grønt, snop, smykker og juggel, antikviteter, nytt eller bare pent brukt. Du finner det meste på spanske mercadillos.

Er du først i Spania, bør du unne deg et besøk på et marked – mercadillo. Gå mellom salgsbodene, kjenn på stemningen, de fremmede luktene og alle fargene. I de aller fleste byene, store som små, finnes det minst ett marked, hver uke og hele året rundt.

Bare i sørspanske Andalucía regner man med at 100.000 mennesker deltar og driver de 37.500 bodene som ukentlig settes opp på regionens 842 mercadillos. Skulle ikke det være nok, så kan du dra til byen Tarragona i Katalonia, litt sør for Barcelona. Der settes det opp rundt 1.000 boder hver eneste lørdag!

30 år gammel

Tradisjonen med utendørs, organiserte og faste spanske mercadillos går ikke lenger tilbake enn til 1980-tallet. På spesielle ukedager samler bønder og selgere seg på bestemte og tilviste steder, gjerne en Feria-plass, en ledig byggetomt, i bygater som for anledningen sperres for biltrafikk eller en stor parkeringsplass. Her setter de opp bodene og tilbyr sine varer.

Selv om vareutvalget i dag dreier seg mindre om mat, mer om klær og smykker, lever mercadillos´ene i beste velgående. Ingenting tyder på at de er på vei ut. Verken vår tids internetthandel eller stadig større supermarkeder klarer å utkonkurrer dem. Det kan skyldes vareutvalget, men også at mange liker stemningen på disse markedene og at her finnes varer du ikke finner andre steder.

 

Husk:

– Markedene har alltid fast åpningstid, fra klokka åtte til lunsjtid og siesta klokka 14. Noen unntak med kvelds- og nattemarked finnes.

– En og del varer kan gå igjen i flere boder. Er du opptatt av pris, bør du sjekke prisene i flere boder.

– Pass godt på verdisakene. På markedene er det ofte tett i tett med folk. Dessverre forekommer det en gang i mnellom at lommetyver er på ferde.

– Prøv å pugge noen enkle tall på spansk, det er ikke bestandig du kan dra nytte av engelsken.

– Pruting er blitt mindre vanlig de siste årene, særlig gjelder det mat og nye klær. På antikviteter og andre lopper det fortsatt fullt mulig å prute.

– Ta med en flaske vann. Det blir gjerne svært varmt på mercadillos´ene, særlig i sommerhalvåret.

 

Costa del Sol

Bare i de typiske turiststedene på Costa del Sol finnes det minst 25 markeder hver uke, fra Motril og Nerja i øst til Estepona i sørvest. De største og trolig mest kjente finner du i Fuengirola. På byens Feria-plass er det marked på tirsdager med mat, skotøy, klær og smykker, på lørdagsmarkedet finner du lopper av alle slag. I tillegg finnes det et marked lenger vest i byen, Parque Doña Sofía, som arrangeres hver søndag. Her er det klær som utgjør hovedtyngden av varene.

Costa Blanca

Langs denne delen av kyststripen, litt lenger nord på Middelhavskysten, finnes mer enn 60 ukentlige markeder. Alle de kjente ”norske” turiststedene har sine markeder; Alicante, Altea, Benidorm, Villajpyosa og Alfaz del Pi. På noen av markedene selges bare frukt og grønt, bl.a. markedet i Callosa d’en Sarriá, Monforte del Cid og Aspe. Andre markeder har også åpent på kvelds- og nattetid. Ta kontakt med de lokale turistkontorene!

Kanariøyene

På Gran Canaria regnes søndagsmarkedet i Terro, midt inne på øya, for å være et av de beste på øyene. Det største er tirsdagsmarkedet i Arguineguin. I byen Las Palmas, helt nord på Gran Canaria finnes det flere markeder, bla. Rastro(loppemarked), fiskemarked og håndverksmarked i Vegueta og markeder i Santa Brígida(lørdag og søndag) og San Mateo(lørdager). Også på de andre Kanariøyene finnes det mercadillos. Sjekk med det lokale turistkontoret.

 

Mallorca

Det største og mest kjente markedet på Mallorca er det som holdes hver torsdag i Inca. Men ellers er øya kjent for å ha et marked nesten hver eneste dag året rundt og til sammen nesten 30 markeder per uke. Mercadillos´ene blir flittig besøkt av både lokalbefolkningen og turister. Lørdagsloppemarkedet på Las Avenidas i Palma, regnes som et must.

 

No comments yet.

Legg igjen en kommentar