Andalucías hvite landsbyer

De ligger spredt og gjerne høyt oppe i fjellsidene, de spanske ”los pueblos blancos”. Høst, vinter og vår er ypperlige tidspunkt for å besøke de mange fantastiske hvite landsbyene. I den sørspanske regionen Andalucía, fra Almería i øst til Huelva på grensen til Portugal i vest ligger de. Uansett hvilken vei du kjører nordover fra Costa del Sol og Middelhavet, kan du ikke unngå å treffe på dem. Den intense hvitfargen avslører dem der de ligger, ofte luftig plassert oppe i en dalside.

Landsby 5: Arcos de la Frontera byr på mange vakre detaljer, her fra en av de mange kirkene i byen. Foto: Arne Bjørndal

Arcos de la Frontera byr på mange vakre detaljer, her fra en av de mange kirkene i byen. Foto: Arne Bjørndal

Sjarmerende reisemål

Det som først og fremst gjør disse hvite landsbyene til sjarmerende reisemål, er at her synes tiden skrudd flere tiår tilbake. Husene er gjerne svært gamle, i de trange gatene er det ofte umulig å ta seg fram med bil, og sist, men ikke minst, her har menneskene fortsatt tid nok til å kunne ta det med ro. For i motsetning til Solkystens proppfulle strender, overbefolkede byer, støy og mange mennesker, er det her opp du kan finne fred og ro.

Dersom du vil nyte stillheten, landsbylivet og den fantastiske sørspanske naturen, kan du bare sette deg ned på nærmeste uteservering, kose deg med en øl eller stedets lokale viner, noen tapas og la tiden gå.

Er du av den mer aktive typen, kan bruke landsbyene som utgangspunkt for et aktivt opphold med vandreturer, riding, jakt eller paragliding, for den sak skyld.

Gammel historie

De fleste av disse små landsbyene kan vise til en historie som går langt tilbake, ofte til den gang romere og maurere (arabere fra Nord-Afrika) okkuperte området. Mange av publeos blancos´ene fikk senere en viktig militær rolle i kampen mellom kristne og maurere, fram til da maurerne ble helt fordrevet fra Andalucía, mot slutten av 1400-tallet. Navn som Arcos de la Frontera og Morón de la Frontera vitner om den viktige funksjonen disse små hvite landsbyene hadde som grenseposter i den pågående konflikten.

I dag overlever landsbyene fordi de har utviklet seg til viktige sentra for landbruksproduksjon, særlig olivenolje, frukt, vin, grønnsaker, skinker, kjøtt og geitemelk. Og etter at stadig flere turister har oppdaget pueblos blancos´ene, har også turisme blitt en viktig næringsvei for landsbyene.

Sierra Nevada

I områdene rundt Sierra Nevada, er det flotte forhold for fjellturer i det fruktbare terrenget, enten på apostlenes hester eller på hester av den vanlige typen og med fire bein. Langs veier og stier beveger du deg mellom olivenlunder, valnøttrær, kaktus, appelsintrær og mandeltrær. Du opplever flott terreng, fantastisk utsikt og hengebroer over voldsomme juv.

Minnene fra arabernes tid i dette landskapet er fortsatt lett synlig. Både byggeskikken, oftest med sine toetasjes hvitmalte hus – hvitfargen reflekterer solstrålene – med flate steintak, trange smug med rennesteinen midt i gata og landbruksområdene i terrasser med et sinnrikt vanningssystem, er levninger etter maurernes tid i dalen.

I Alpujarra-dalen skal det ha vært rundt 400 pueblos blancos på 1400-tallet. I kampen mellom kristne og maurerne mistet maurerne storbyen Granada i 1492. Maurerne flyktet i hopetall innover og oppover i Sierra Nevada. Mange av pueblos blancos´ene i dette området ble nettopp etablert da. Etter hvert konverterte de fleste maurerne til kristendommen, i hvert fall i navnet. Men da de kristne også forlangte at de skulle bytte ut sine arabiske navn og klær, ble det opprør på nytt. Etter to års borgerkrig ble nesten 50.000 maurerne fordrevet fra landsbyene. Mange av dem ble forlatt, mens nesten 300 av pueblos blancos´ene ble nå befolket med importerte nybyggere fra Nord-Spania.

Pueblos i fleng

Men pueblos blancos finnes overalt i Andalucía, ikke bare i Sierra Nevada. Og selv om altså hvitfargen altså er fellesnevneren, er variasjonene store, både i størrelse og i tilbudet de har til sine besøkende. Vil du ut på tur, så skaff deg et godt kart. Så er det bare å sette bilen i gir. Du vil ikke angre. Her er noen av de mest kjente pueblos blancos´ene:

*Ronda som ligger nord for Marbella og regnes som kanskje den mest spektakulære hvite byen i Andalucía. Den er en av Spanias eldste og ligger på en stor klippe og på begge sider av dyp kløft. Allerede romerne satte sitt preg på byen. Samtidig var dette en av maurernes siste bastioner som ble gjenerobret av de kristne i 1485. Den eldste og mauriske delen av byen ligger på sørsiden av kløfta, mens i den nyere delen av byen finner du en av Spanias eldste tyrefekterarenaer som også regnes som tyrefektingens åndelige hjem. Den fantastiske ”Nybroen” over kløften stod ferdig mot slutten av 1700-tallet.

*Grazalema ligger inneklemt mellom bratte skråninger og med fjelltopper som bakgrunnskulisser. Tre vakre barokkirker minner om mer velstående tider da byen var et blomstrende senter for ullhandelen. Storhetstiden ebbet ut i det forrige århundre, men ennå vever folk sine berømte tepper. Byen ligger rett ved en av Spanias mange nasjonalparker og er et godt utgangspunkt for fjellturer.

*Arcos de la Frontera ligger vest i provinsen. Byen har vært bebodd siden forhistorisk tid og regnes som en urtypisk hvit landsby. De labyrintaktige og mauriske kvarteret strekker seg oppover mot borgruinene. Byens mange severdigheter opplever du best om du setter av noen timer til en byvandring.

*Antequera ligger knappe fem mil nord for Málaga og Solkysten. Her møtes hovedveiene sørfra, østfra og vestfra. Til tross for at det er en forholdsvis stor by, blir den av mange også regnet som en av de sørspanske publos´ene. Byen har spilt en viktig rolle i spansk historie, til tross for et innbyggertall på bare drøyt 40.000. Målt i antall monumenter per innbygger har trolig Antequera flest av alle spanske byer. Her er masser av kirker, plasser, gater og smug fra 1500 og 1600-tallet, men også minnesmerker helt tilbake til romertiden.

*Álora ligger en halvtimes kjørtur nord og vestover fra Málaga. Byen er i dag et viktig senter for jordbruksproduksjon og ligger vakkert til på en åsside med vidt utsyn over åkrer, oliven- og appelsinlunder. Ut fra kirken Iglesia de la Encarnación sprer brosteinsgatene seg. Rett utenfor dagens bysenter ligger Castillo, byborgen som ble påbegynt av romerne og videreført av både maurere og kristne. I nærområdet til Álora finner du grotter – Cuevas de Ardales – noen av dem er mer enn 1,5 kilometer lange med søyler av dryppstein, underjordiske sjøer og 20.000 år gamle huelmalerier.

 

Pueblos Blancos på nettet

Det finnes mye informasjon om pueblos blancos på nettet. Her kan du få hjelp til å legge opp ruter mellom ulike landsbyer og skaffe overnatting. Informasjon gis ofte både på spansk, engelsk og tysk:

http://www.altur.com/esp/rural/p_blanco/

http://www.turismojerez.com/index.php?id=164

http://costa-del-sol.costasur.com/no/pueblos-blancos.html (norsk)

http://www.andalucia-web.net/ruta_1.htm

 

Viktig å vite

  • Vår, vinter og høst er de beste tidspunkt for å besøke los pueblos blancos.
  • Flyreiser er vanligvis enkelt å ordne fra flere byer i Norge til Málaga som er det beste utgangspunktet for en rundtur i det andalusiske innlandet. Både SAS, Norwegian og Ryanair har ruter fra Norge til Solkystens hovedstad, Málaga.
  • Leiebil er enklest dersom du planlegger å besøke flere pueblos´er. Det ordner du forholdsvis rimelig på nettet eller når du ankommer flyplassen i Málaga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments yet.

Legg igjen en kommentar