Karneval, karneval

På Tenerife, i Cádiz og i en drøss andre byer er festlighetene allerede i gang. Spanjolene har kastet seg på seinvinterens villeste festligheter!

Fargerike kostymer og sminke, musikk døgnet rundt, endeløse parader, humør, god mat, masse drikke og utagerende festing. Det er karnevalstid!

Vil du oppleve Europas største karneval, må du nå sette kurs for Spania. På Tenerife og i Cádiz er festlighetene allerede i gang.

Karnevalet i hovedstaden Santa Cruz på Tenerife regnes som det nest største i hele verden, etter Rio de Janeiro. Som i Brasil preges karnevalet på den største av Kanariøyene av storslåtte parader og konkurranser av alle slag.

Diktatoren general Franco som styrte Spania fram til 1975 forbød karnevalene i 40 år. Siden hans tid prøver spanjolene hele tiden å ta igjen det forsømte.

Diktatoren general Franco som styrte Spania fram til 1975 forbød karnevalene i 40 år. Siden hans tid prøver spanjolene hele tiden å ta igjen det forsømte.

 

Mest populær er kåringen av karnevalsdronningen der kvinner i fargerike, fantasifulle, utfordrende og påkostede kostymer kjemper om den populære tittelen. Her er det bare å kaste seg ut musikken og livsgleden sammen med øyas fastboende og tusenvis av tilreisende som hvert år søker seg til denne årlige festen på ferieøya. Den offisielle åpningen av årets karneval fant sted allerede 8. februar og går fram 22. februar.

I hovedstaden Las Palmas på naboøya Gran Canaria er karnevalet sentrert rundt Santa Catalina-parken.

 

 

 

Musikk i Cádiz

I Cádiz er det musikkglede og revyer som gjelder når innbyggerne skal markere sitt farvel med kjøttet (Carnaval = farvel til kjøttet) før fastetiden og påsken.

Parader og musikk er fellesnevneren for karnevalet i Cádiz.

Parader og musikk er fellesnevneren for karnevalet i Cádiz.

Karnevalet i denne sørvestlige byen i Andalucía har lange tradisjoner og regnes for å være det livligste og mest særpregede karnevalet i hele fastlands-Spania. Historien går faktisk 600 år tilbake i tiden!

 

I de 10 dagene Cádiz-festlighetene er i gang (karnevalet går i år fra 12. februar til 22.), ligner det hele mest av alt et enormt street-party med sang og musikk, latter, kostymer og parader.

Det er særlig tre navn du bør lære deg med en gang, dersom du vil delta i Cádiz-karnevalet: chirigotas, coros og comparsas. Det første dreier seg om grupper av komikere som går rundt i byen og framfører satirer over aktuelle hendinger og fleiper med politikere.

Coros handler om grupper av folk som med sang og musikk underholder i gatene. Både morsomme og alvorlige sanger står på repertoaret. Las Comparsas består av mer seriøse sangere og musikere.

Hver by i det sørlige Spania har gjerne sin egen måte å feire på. Felles for dem er imidlertid store porsjoner med livsglede, masse musikk, dans, mat, drikke og festing fra morgen til kveld, så lenge karnevalet pågår.

Hver by i det sørlige Spania har gjerne sin egen måte å feire på. Felles for dem er imidlertid store porsjoner med livsglede, masse musikk, dans, mat, drikke og festing fra morgen til kveld, så lenge karnevalet pågår.

Innbyggerne i Cádiz er utrolig stolte av karnevalet sitt, og ulike foreninger og grupper kan bruke et helt år på forberedelsene.

 

Skeiv i Sitges

Karnevalet i byen Sitges, en halv times kjøring sørover fra Barcelona, er mindre enn både Cádiz og Tenerife, men hit strømmer homofile fra hele verden for å delta i de store paradene. På karnevalets siste dag kan du oppleve Europas kanskje beste dragshow.

Flertallet av spanske byer som feirer karneval, befinner seg sør i landet. Hver by har gjerne sin egen måte å feire på. Felles for dem er imidlertid store porsjoner med livsglede, masse musikk, dans, mat, drikke og festing fra morgen til kveld, så lenge karnevalet pågår. Spanias tidligere diktatur general Franco forbød karnevalsfeiringer i over 40 år. Hvert år etter hans død i 1975 gjør spanjolene alt de kan for å ta igjen det forsømte!

 

 

 

No comments yet.

Legg igjen en kommentar