Tid for tur til Barcelona

Vil du oppleve mennesketårn på åtte etasjer, gigantiske fyrverkeri, prosesjoner med ildsprutende drager og demoner, gigantenes parade, teater, akrobatikk, sang og musikk, må du skaffe deg flybilletter sørover. Raskt!

Den katalanske hovedstaden som er en favoritt blant norske sydenfarere, slår på stortromma og inviterer til årets største og mest fargerike byfest. Fra 18. til og med 27. september i år hyller Barcelona sin skytshelgen, La Mercè.

Selv om den store byfesten i løpet av disse dagene kan by på flere hundre ulike arrangementer, er det liten tvil om hva som utgjør høydepunktene:

Tusenvis av mennesker strømmer til Plaça de Sant Jaume, plassen foran byens rådhus, når ”castellers” konkurrerer om å lage de høyeste, menneskebygde tårnene som kan bli hele åtte ”etasjer” høyt.

Få skader

Byggingen foregår etter helt bestemte og innøvde prosedyrer. Helt til topps klatrer gjerne lette og kjappe barn som høyt der oppe løfter armen i været for å markere at tårnet er ferdig. Nå er det bare nedturen igjen…

Selv om det ser farlig ut, er sannheten at ”castellers” sjelden blir skadet. Denne særegne katalanske tradisjonen går helt tilbake til 1700-tallet og er nå plassert på Unescos liste over menneskehetens ikke-materielle kulturarv.

Drager og giganter

Prosesjonene med drager og andre djevler har det til felles at det gnistrer, gløder og smeller overalt. Arrangementet – Correfoc – foregår på kveldstid og vanligvis i to versjoner, ett for barn og deretter ett for de voksne.

Vil du delta, anbefales det at du tar på tøy som tåler gnister, gjerne også en hatt og vernebriller. Ildspruten står, og ofte kan det gå en kule varmt!

Gigant-paraden er av den snillere typen. Her marsjerer gigantiske figurer av konger og dronninger, helgener og adelsmenn gjennom byens gater med musikk og dans.

YouTube

Slik bygges mennesketårnene, se video: http://www.youtube.com/watch?v=Qa0dY7ib9C4

Noen ganger går det galt, se video: http://www.youtube.com/watch?v=zpj8KJb3AUQ&feature=related

Barcelona-favoritter

Og når du først er i Spanias nest største by, bør du også få med deg dette:

Ingen tvil. La Sagrada Familia er Barcelonas største attraksjon og millioner av turister strømmer til kirken som først skal stå helt ferdig i 2026. Foto. Arne Bjørndal

Ingen tvil. La Sagrada Familia er Barcelonas største attraksjon og millioner av turister strømmer til kirken som først skal stå helt ferdig i 2026. Foto. Arne Bjørndal

* La Sagrada Familia

Storbyens største attraksjon er det spektakulære kirkebygget som ble påbegynt for over 130 år siden og som fortsatt ikke er ferdig. Først i 2026, 100 år etter at Barcelonas verdensberømte arkitekt Antoni Gaudí døde, skal ”Den hellige familien” stå helt ferdig med sine 18 tårn; 12 til ære for apostlene, fire til evangelistene, ett til Jesus (170 meter høyt) og ett til ære for María. Kirken står på Unescos verdensarvliste.

* La Rambla

Dette er Barcelonas mest kjent gate som strekker seg helt fra Placa de Catalunya og en drøy kilometer nedover mot havnen og den kjente Columbus-statuen. Her koker det nesten døgnet rundt. Overalt er det gateartister, selgere av alle slag, kunstnere og et solid utvalg butikker og barer.

* Placa de Catalunya

Den kanskje viktigste plassen i Barcelona er Placa de Catalunya, som ligger øverst ved hovedgaten La Rambla. Her er det alltid liv og røre og noe å se på, og plassen er utstyrt med flotte fontener, trær og mange sitteplasser.

* Parc Güell

Barcelona er en grønn by med sine nærmere 70 parker. Parc Güell – også et av arkitekt Antoni Gaudís mesterverk – er den mest kjent av parkene. Parken byr på mange skulpturer og bygninger i Gaudís spesielle stil og flott utsikt over Barcelona.

* Casa Battló/Casa Milà

Antoni Gaudís har æren for i alt åtte berømte byggverk i Barcelona. Casa Milà og Casa Battlo som begge ligger i avenyen Passeig de Gràcia, hører også med blant byens ”must see”-attraksjoner. Her er rette linjer mangelvare, alt krummer seg til merkelige former og figurer.

* Badestrender

Barcelona har sju strender som til sammen er nesten fem kilometer lange. Strendene ligger kort vei fra sentrum. Langs strendene finnes det en rekke restauranter og uteserveringer.

* Camp Nou

Lekegrinda til verdens beste fotballag, FC Barcelona, er et must for fotballfrelste. Hver dag besøker flere tusen mennesker fra de fleste verdenshjørner Camp Nou, Europas største fotballarena med 98.772 sitteplasser. Her finner du også en stor supportershop.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar